Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Ιστορική ανακάλυψη: οργανικά μόρια ανίχνευσε το Philae στον κομήτη 67Ρ

Ιστορική ανακάλυψη: Οργανικά μόρια ανίχνευσε το Philae στον κομήτη 67ΡΗ μεγάλη ελπίδα των επιστημόνων της ESA, ότι δηλαδή θα προλάβαιναν να ανιχνεύσουν στον κομήτη οργανικά μόρια, όπως άνθρακα, δείχνει να επιβεβαιώνεται. 
Το ρομπότ Φίλαι ανίχνευσε οργανικά μόρια που περιέχουν άνθρακα, τη βάση της ζωής στη Γη, πριν εξαντληθεί η μπαταρία του και πέσει σε "νάρκη", ανακοίνωσαν σήμερα Γερμανοί επιστήμονες.


Σύμφωνα με την πηγή αυτή, δεν είναι ακόμη σαφές αν μεταξύ αυτών των μορίων περιλαμβάνονται και σύνθετες ενώσεις, σαν αυτές που σχηματίζουν τις πρωτεΐνες. Ένας από τους βασικούς στόχους της αποστολής στον κομήτη "Τσούρι" ήταν να διαπιστωθεί εάν ενώσεις άνθρακα και, μέσω αυτών, η ζωή, μπορεί να έφτασαν στη Γη από κάποιον κομήτη.
Το σύστημα ανάλυσης αερίων COSAC του Φίλαι κατάφερε να "μυρίσει" την ατμόσφαιρα του κομήτη και να εντοπίσει τα πρώτα οργανικά μόρια, ανέφερε το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR). Το ρομπότ τρύπησε και την επιφάνεια του κομήτη, αναζητώντας πάντα οργανικά μόρια, όμως είναι ακόμη άγνωστο αν κατάφερε τελικά να μεταφέρει ένα δείγμα στο COSAC για ανάλυση.
Το εργαλείο MUPUS με το οποίο ήταν εφοδιασμένο το ρομπότ και το οποίο μετρά την πυκνότητα και τις θερμικές και μηχανικές ιδιότητες της επιφάνειας του κομήτη έδειξε εξάλλου ότι η επιφάνειά του Τσούρι δεν ήταν τόσο μαλακή όσο πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες. Ένας αισθητήρας που επρόκειτο να βυθιστεί σε βάθος 40 εκατοστών στην επιφάνεια του κομήτη δεν τα κατάφερε τελικά. Το DLR υποθέτει ότι αφού πέρασε ένα στρώμα σκόνης πάχους 10-20 εκατοστών, ο αισθητήρας χτύπησε σε ένα άλλο υλικό, σκληρό σαν πάγο. "Εκπλαγήκαμε. Δεν περιμέναμε τόσο σκληρό πάγο στο έδαφος", είπε ο Τίλμαν Σπον, ο επικεφαλής της ομάδας MUPUS του DLR.
Ο Σπον σημείωσε ότι το MUPUS μπορεί να λειτουργήσει ξανά εφόσον φτάσει αρκετό ηλιακό φως στο Φίλαι για να φορτίσουν οι μπαταρίες του, κάτι που οι επιστήμονες ελπίζουν να συμβεί όταν ο κομήτης πλησιάσει στον ήλιο.
Το μικρό ρομπότ προσεδαφίστηκε στον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο —όπως είναι το πλήρες όνομά του— μετά από ταξίδι δέκα ετών στο διάστημα πάνω στο διαστημικό σκάφος Rosetta, με αποστολή να βρει στοιχεία για το πώς δημιουργήθηκαν οι πλανήτες και, ενδεχομένως, πώς εμφανίστηκε η ζωή. Ολοκλήρωσε την 57ωρη αποστολή του στην επιφάνεια του κομήτη τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, αφού έστειλε στους επιστήμονες δεδομένα από τα πειράματα που διεξήγαγε.
αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.