Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΕΦΕΤ: βρήκαν τις διαδρομές του βοδινού κρέατος με DNA αλόγου



Ρουμανία, Πολωνία και Ιταλία αποδεικνύεται ότι είναι οι βασικές χώρες προέλευσης της πρώτης ύλης βοδινού κρέατος που ενοχοποιείται για την παρουσία DNA αλόγου σε προϊόντα τα οποία εντοπίστηκαν στην ελληνική αγορά. Ταυτόχρονα, από τον μέχρι τώρα απολογισμό προκύπτει ότι τα τελικά προϊόντα που εισήχθησαν στη χώρα μας είχαν παρασκευαστεί σε Λετονία, Γαλλία, Ρουμανία και Ολλανδία.

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου ελέγχων που αφορούν την ανίχνευση κρέατος αλόγου σε προϊόντα με βοδινό. Ελέγχθηκαν συνολικά 349 εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος, κέτερινγκ, εισαγωγικές εταιρείες, καταστήματα σουπερμάρκετ, μικρότερα καταστήματα λιανικής και αλυσίδες μαζικής εστίασης. Ελήφθησαν συνολικά 288 δείγματα, από τα οποία τα 251 ήταν αρνητικά και τα 36 θετικά. Από αυτά, τα 34 δείγματα αφορούσαν τελικά προϊόντα κρέατος όπως κεφτεδάκια, σουτζουκάκια, μπιφτέκια και κεμπάπ. Σχετικά με τις εργαστηριακές αναλύσεις που έγιναν για τον προσδιορισμό της ουσίας φαινυλοβουταζόνη έχουν εκδοθεί 24 αποτελέσματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους, στο σύνολό τους αρνητικά. Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, μικρός αριθμός δειγμάτων είναι ακόμη σε εξέλιξη.

.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.