Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Λίστα, λίστα, πού είσαι λίστα; Α, μωρέ, να την!




Η λίστα με 1991 ονόματα καταθετών που έστειλαν απ' την Ελβετία χάθηκε στους διαδρόμους υπουργείων και στα νομικά κενά, που πήγαζαν από τον τρόπο απόκτησής της, σύμφωνα με τον Ι. Διώτη. Παραδόξως, κανείς δεν σκέφτηκε να την χρησιμοποιήσει απλώς ως οδηγό για τις έρευνές του! Και τώρα λένε πως όλοι έχουν ακούσει γι' αυτήν αλλά με αστείες δικαιολογίες, προσπαθούσαν να εξηγήσουν την αφάνειά της και την αχρηστία της.


Το 2010 η τότε υπουργός οικονομικών της Γαλλίας (και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση ένα CD με μια λίστα με 1991 ονόματα Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της HSBC στη Γενεύη. Η λίστα αυτή λέγεται «Φαλτσιάνι» από το όνομα του ατόμου που την «διέρρευσε».

Ο τέως υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, που πρέπει να την παρέλαβε πρώτος, δήλωσε σχετικά στους Financial Times: «Σημείωσα τα μεγαλύτερα ποσά και έστειλα τα ονόματα στο ΣΔΟΕ για έλεγχο [...], ενημερώθηκα ότι ο προκαταρκτικός έλεγχος έδειξε προβλήματα με τις φορολογικές τους δηλώσεις, έτσι έδωσα στο ΣΔΟΕ όλη τη λίστα για να την εξετάσει». Όπως σχολάζει η βρετανική εφημερίδα το CD εξαφανίστηκε εν συνεχεία από τα αρχεία, «φέρνοντας το ΣΔΟΕ σε ακόμη μεγαλύτερη αμηχανία».

Ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θεόδωρος Δραβίλλας διαψεύδει ότι έχει στα χέρια του ή ότι είναι σε γνώση του μια τέτοια λίστα. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Ουδέποτε μου έχει επιδειχθεί ή παραδοθεί σε έντυπη, ηλεκτρονική ή άλλη μορφή, λίστα ονομάτων Ελλήνων ή αλλοδαπών καταθετών, με καταθέσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Ουδέποτε και από κανέναν». Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η λίστα είναι σε γνώση του νυν επικεφαλής της ΕΥΠ Θ.Δραβίλλα, καθώς και ότι για την απόκτηση του εγγράφου μεσολάβησε ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας. Και ότι αντίγραφα της λίστας κατέληξαν σε διάφορα υπουργεία.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επέμεινε ότι η επίμαχη λίστα υπάρχει και έδειξε το διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. «Από τη στιγμή που την παρέλαβα, πέρασε ένας χρόνος. Να ρωτήσετε λοιπόν άλλους τι έχει συμβεί από εκεί και πέρα» είπε χαρακτηριστικά. Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση Παπακωνσταντίνου, έθεσε ζήτημα νομιμότητας στην αξιοποίηση της λίστας. «Δεν υπάρχει λίστα, η οποία να μπορεί να καταστεί νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας μιας υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί εντός των νόμων και του Συντάγματος. » Ως προϊόν υποκλοπής δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η λίστα στο δικαστήριο, ωστόσο σίγουρα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως «μπούσουλας» για τις έρευνες του ΣΔΟΕ.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι ζήτησε στις αρχές του 2011 έρευνα από τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη για τους 15 μεγαλύτερους καταθέτες που περιλαμβάνει η λίστα, ενώ τον Ιούνιο του ίδιου έτους, αποχωρώντας από το υπουργείο Οικονομικών, παρέδωσε το υλικό στον πρώην εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη, που είχε διαδεχθεί τον κ. Καπελέρη στο τιμόνι του ΣΔΟΕ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που διαδέχθηκε τον Γ. Παπακωνσταντίνου, αφού έγινε γνωστή η ύπαρξη της λίστας, επικαλέστηκε νομικά προβλήματα στην αξιοποίησή της: «Η δημόσια συζήτηση για την “περιβόητη” λίστα Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα που σύμφωνα με δήλωσή του παρέλαβε στα τέλη 2010 ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και παρέδωσε στις αρχές Ιουνίου 2011 στον τότε Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτη, τείνει να εκθέσει διεθνώς τη χώρα και να ακυρώσει την προσπάθειά μας για σύναψη διακρατικής σύμβασης με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων. Θεωρώ συνεπώς αναγκαίο, για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, να τονίσω τα εξής:

Ανέλαβα τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών στις 17 Ιουνίου 2011. Τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Διώτης, με αφορμή και πάλι δημοσιεύματα για την ύπαρξη «λίστας» με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, με ενημέρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία, που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή, και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί. Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα, στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει.
»

Πάντως, σε άλλες χώρες -μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία- ανάλογες λίστες «έβαλαν» στα κρατικά ταμεία αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, η Ισπανία έβαλε στα ταμεία της 6 δισ. ευρώ, η Ιταλία 570 εκατ. ευρώ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Γαλλία 4.200 Γάλλοι που ήταν στη λίστα και είχαν φοροδιαφύγει, προσήλθαν αυτοβούλως για να τακτοποιήσουν τις φορολογικές εκκρεμότητές τους. 

Ενημέρωση: λίγες ώρες μετά τις δημοσιεύσεις και τις αντιφατικές δηλώσεις, ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρήκε κάπου το δικό του αντίγραφο της λίστας και το έστειλε στο Μέγαρο Μαξίμου. Από το Μαξίμου το πήρε ο νυν διευθυντής του ΣΔΟΕ, κ. Στασινόπουλος, ο οποίος με τη σειρά του το προώθησε στον οικονομικό εισαγγελές κ. Πεπόνη.

Για να μην λέμε, δηλαδή, ότι ο δημόσιος τομέας ξέρει μόνο να σπρώχνει χαρτιά! Και συνημμένα αρχεία προωθεί, άμα τύχει! Αρκεί, φυσικά, σε κάθε στάση, ο κατάλογος αυτός να μην υπέστη και κανένα κούρεμα από ονόματα. 
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.