Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Κάλπες μέσα σε χάος και αίμα

Οι Σύροι πιτσιρικάδες δεν φοβούνται και ανεβασμένοι στους ώμους των πατεράδων τους, διαδηλώνουν υπέρ της γενικής απεργίας στους δρόμους της πόλης Ιντλίμπ (φωτ. Reuters)

Οι τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη Συρία με μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης ήταν ίσως ό,τι λιγότερο έλειπε από το αιματοβαμμένο σκηνικό της εννιάμηνης λαϊκής εξέγερσης, που συμπληρώνεται με τον πιο άγριο τρόπο με κλιμάκωση της βίας ανάμεσα σε δυνάμεις ασφαλείας και διαδηλωτές ή λιποτάκτες στρατιώτες. Χάος σε πολλές πόλεις από τη γενική απεργία, με κλειστά καταστήματα και επέμβαση των αρχών. Περισσότεροι από 20 οι νεκροί.
Οι Σύροι πιτσιρικάδες δεν φοβούνται και ανεβασμένοι στους ώμους των πατεράδων τους, διαδηλώνουν υπέρ της γενικής απεργίας στους δρόμους της πόλης Ιντλίμπ (φωτ. Reuters)Ηανοιχτής διάρκειας απεργία στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά της ήδη προβληματικής οικονομίας της Συρίας και στην αποδυνάμωση της βάσης υποστήριξης του καθεστώτος Ασαντ, που αναδύθηκε τα τελευταία χρόνια επωφελούμενη από το άνοιγμα της οικονομίας.
Αν και δεν είναι δυνατή η εκτίμηση της κατάστασης, σε πολλές περιοχές στην Ντέραα, στα προάστια της Δαμασκού, στο Ιντλίμπ αλλά και τη Χομς, όπου ήταν μεγάλη η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων, τα περισσότερα καταστήματα έμειναν κλειστά, με λίγους φούρνους, φαρμακεία και κάποια οπωροπωλεία ανοιχτά, για να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες των κατοίκων. Κλειστά παρέμειναν και τα σχολεία. Ακτιβιστές κατήγγειλαν την επέμβαση δυνάμεων ασφαλείας την Κυριακή, πρώτη μέρα της απεργίας, για να ανοίξουν με τη βία κάποια μαγαζιά. Μικρότερη ήταν η συμμετοχή σε Δαμασκό και Χαλέπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.