Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Αρης: Το πρώτο έγχρωμο μωσαϊκό του κρατήρα Γκέιλ

Αρης: Το πρώτο έγχρωμο μωσαϊκό του κρατήρα Γκέιλ

Στην εικόνα που έστειλε το Curiosity διακρίνεται το όρος Σαρπ

Στη φωτογραφία εικονίζεται το όρος Σαρπ στο οποίο θα αναρριχηθεί ο ρομποτικός εξερευνητής μελετώντας τα ιζήματα που βρίσκονται εκεί και αναζητώντας ίχνη ζωής στο μακρινό... ή πιο πρόσφατο παρελθόν του Κόκκινου Πλανήτη.

Οι επιστήμονες μελετούν τη νέα εικόνα που δείχνει σε υψηλή ανάλυση και με κάθε λεπτομέρεια την περιοχή στην οποία βρίσκεται το Curiosity αφού εικάζεται ότι κάποια στιγμή (όταν υπήχε νερό στην επιφάνεια του Αρη) είχε μετατραπεί σε λίμνη.

Η ανάλυση τόσο της συγκεκριμένης εικόνας, όσο και των υπολοίπων που στέλνει καθημερινά το ρομπότ μπορεί να αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία για το γεωλογικό παρελθόν του Αρη.
onlarissa.gr


Μια διαδραστική εφαρμογή από τη δεύτερη μέρα του Curiosity έδωσε στη δημοσιότητα η NASA. Το Rover της NASA συνεχίζει την εξερεύνηση του στα εδάφη του κόκκινου πλανήτη, στέλνοντας στη Γη εντυπωσιακές εικόνες.

Μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής, ο χρήστης μπορεί να δει μέσα από τα "μάτια" του Curiosity και να κάνει μια μικρή περιήγηση 360 μοιρών στην επιφάνεια του Άρη. Το Curiosity έκλεισε μια εβδομάδα ζωής στον Άρη και οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να σχηματίζουν μια πρώτη άποψη για την επιφάνεια του πλανήτη.


Υπεύθυνος για τη διαδραστική εφαρμογή είναι ο φωτογράφος Andrew Bodrov, ο οποίος στην ουσία ένωσε φωτογραφίες της NASA και δημιούργησε τη δική του εκδοχή για τον άγνωστο πλανήτη στα πρότυπα του Google Street View. 
Ο χρήστης καλείται να χρησιμοποιήσει τα βελάκια του πληκτρολογίου ή το ποντίκι του υπολογιστή του για να αρχίσει το "ταξίδι" στο διάστημα αλλά και για να μεταβεί σε άλλα σημεία της Γης που έχει επιλέξει η NASA και έχει απεικονίσει σε πλατφόρμα 360 μοιρών.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Εσθονός Andrew Bodrov κάνει κάτι τέτοιο. Στη λογική των 360 μοιρών, έχει ήδη απαθανατίσει πολλά σημεία και μνημεία του πλανήτη όπως οι πυραμίδες της Αιγύπτου.
Περισσότερες φωτογραφίες από τον Άρη, μπορείτε να δείτε εδώ



SigmaLive
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.